5 Ocak 2011 Çarşamba

Draper kızları


Aldığı pek çok ödülle birlikte 4. sezonu geride bıraktı Mad Men.İzlemiyorsanız çok şey kaçırıyorsunuz diyebilirim.Hikayeden öte karakter bazlı bir dizi olması her bir oyuncuyu tek tek tanımaya ve anlamaya imkan veriyor.

"Beat kuşağından hemen sonra Hippi kuşağından hemen önce"ki geçiş dönemininde geçen dizi Amerika'daki reklamcılığın yerini yerinden oynattığı 60'lar dönemini anlatıyor.Dizi sadece izleyicileri etkisi altına almadı moda, müzik makyaj trendlerini de 60'lara götürdü.Manhattan insanının yaşam tarzı, giyimi, eğlencesi, alışkanlıkları gibi pek çok detay, 60'lara olan ilgiyi arttırdı.Nitekim podyumlarda Mad Men etkisini tasarımlardan podyum şovlarına kadar hissetmek mümkün.


Don Draper dizinin en nefret edilen ama en sevilen baş karekteri.Olaylar ve kadınlar hep Don'un etrafında dönüyor.Evli ve çocuklu olmasına rağmen kadınlar en büyük zaafı.Güne sigara ve içkiyle başlayan Don Draper, reklam satış şefi olarak bildiği bütün satış numaralarını kendini satmakta da kullanıyor.Ve istediğini eninde sonunda elde ediyor.

Don Draper'in geniş bir gardrobu var.Her gün farklı bir takım elbise giyiyor ve ofisindeki çekmecesinde her ihtimale karşı beyaz ütülü gömlekler bulunduruyor.O dönemin fötr şapkaları ve uzun pardesüleri de Don'un vazgeçilmezleri.

Dizinin başından beri Don Draper eşi dışında daha pek çok kadınla birlikte oldu.Bazıları başta Don'a dirense de sonunda kendilerini onun kucağında buldular.Dizideki kadınların çoğu iyi eğitimli, bakımlı ve giyinmeyi bilen şehir kadınları.Peggy Olson dışında...


Peggy Olson dindar bir ailenin kızı.Ama aynı zamanda Manhattan'ın hareketli ve özgür hayatına ayak uydurmayı kafaya koymuş ve kendini onlardan biri gibi göstermeye çalışyor.Görüntüsü onu hemen yalanlıyor tabi.Aslında Peggy dizide kadınların iş hayatında var olma çabasını temsil ediyor.Görünüşünün arka planda kalmasının nedeni bu.

Sezonun sonlarına doğru sıkı bir terfi alıp kendini kanıtlayan Pegg imajını da değiştirdi.



Don Draper karekteri çözülmesi zor bir karekter.Karısını neden bu kadar aldatıyor, aradığı sadece serbest bir ilişkimi yoksa sekse olan düşkünlüğü mü anlamak zor.Hayatında karısı dışında mutlaka ama mutlaka ikinci bir kadın var.

Donald Draper ne gerçekten kötü ne de gerçekten iyi. Siyah ya da beyaz değil; Donald Draper gri bir karakter.

Betty Draper güzel ve iyi eğitim almış bir modelken Don'la tanışıp aşık olup evlenmiş bir kadın.Genç yaşta 2 çocuk annesi ve eve hapsolmuş Betty mutsuz ve hırçın bir karakter.

Betty dalgalı saçları, kıyafetleri ve kırmızı rujuyla tam bir 60'lar kadını.Don'la katıldığı davetlerde giydiği kabarık elbiseler, doğal ve zarif görünüşüyle en güçlü Draper kadını.




Midge Daniels
Don'un yanında gördüğümüz onun hayat şeklinde en uygun olmayan kadın. Beatnik kuşaktan gelen, uyuşturucu bağımlısı bir ilüstratör;Don'un kaçış yeri Midge.Yaşam tarzına uygun giyinen Midge'nin, bol gömlekler, eteklerle salaş bir tarzı var.Hayatı gibi aklına geldiğince giyiniyor.


Rachel Menken Don'a en fazla direnen ve sonunda ondan kaçmakte çare bulan bir kadın.Menken mağazalarının sahibi Yahudi bir iş kadını.Giyim mağazası sahibi olarak da oldukça şık giyiniyor Rachel.




Bobbie Barret
komedyen eşinin sadece parasını seven ihtiraslı bir kadın.Pek çok kadının aksine Don'u birlikte olmaya o ikna ediyor.Etrafında ilgi çekmeyi seven Bobbie, en seksi Draper kadınlarından.


Suzanne Farrell Don'un kızının öğretmeni.Don'u en çok uğraştıran kadın da o.Saf ve duru güzel Farrel doğallığın temsili gibi.Dizideki diğer kadınların aksine makyajdan ve gösterişten uzak bir tarzı var.

Betty Van Nuys
Don'un en genç sevgilisi.Bir model olan Bethany'nin güzelliği Don'un ona olan ilgisini sürekli kılamaya yetmiyor.Son derece güzel görünümlü Betty, 60'ların genç trendini yansıtıyor.



Dr. Faye Miller Don'un hayatına giren en aklı başında kadın.Şirket psikologu olan Miller Don'un kendini bulmasını sağlamaya çalışsa da başarılı olamıyor.Olgun bir imaj sergileyen Dr Miller'ın kostümleri de olgun imajını vurguluyor.Pastel tonlarda kıyafetlerle psikolog karekterinin de etkisiyle boğucu bir tarzı var Miller'ın.En kötü giyinen Draper kızı diyebiliriz kendisine.



Megan Calvet başlarda efisin resepsiyonisti olarak çalışıyordu ta ki Don'un yaşlı sekreteri ölünceye kadar.Sonra sekreterinin yerini alıp Don'a daha da yakın oldu ve bir gece ofiste Don'a sorumluluk almayacağı bir seks teklifiyle geldi ve ilişkileri bu şekilde başladı.

Megan Don'un kalbini çocuklarıyla iyi ilişkiler kurarak kazandı.İyi eğitimli, özgür bir şehir kadını imajı çizen Megan Don'un evlenme teklifinden sonra annesini arayıp haber vermesiyle bu imajı yerle bir etti gözümüzde.Aslında sıradan evlilik meraklısı bir kızmış Megan da.

Son derece sevecen bir iş kadını imajında olan Megan, kendinden emin bir imaja sahip.Her zaman görünümüne önem veren, şık, naif bir genç kadın.



Anna Draper Don'un hayatındaki tek gerçek.Yerini aldığı Don Draper'in karısı Anna, Dick Withman'ı tanıyan tek insan.Don'un bütün yalanlardan uzak, kendi gibi hissetiği, fırtınalı günlerde sığındığı liman onun yanı.Herkesden uzak küçük bir sahil evinde yaşayan Anna, olduğu gibi yaşıyor.Kostümlerinden olgun ve görünümüne önem vermeyen bir kadın olduğu anlaşılan Anna, sıradan bir insan profili çiziyor.Gösterişsiz, yalın, olgun...



Joan ofisin idari sorumlusu.Tam bir dişi.Ama Don'un yatağına atmadığı, iş hayatında faydalandığı bir kadın Joan.Zekasını seksi görüntüsüyle birleştiripher zaman başarıyı yakalayan Joan, günümüz kadınının bile hayran olduğu karakter.Kıyafetleri, saçı, makyajı, vücut hatlarıyla Joan, en dikkat çeken karakter.Hatta ideal vücut ölçülerini değiştirecek kadar...


Don kadınları ihtiraslı, hırslı,seksi, kendine güvenen, doğal, bakımlı gibi özelliklerin en az birine sahip.Yeni sezonda Don Draper'ın kucağında biten yeni Don kızlarıyla yazımıza devam etmeyi ümid ediyor ve dizinin unutulmaz bir sahnesinde çalan David Carbonara Babylon şarkısı eşliğinde bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum... Sevgiler...

Rouge

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...